Wat hoort er in een ouderschapsplan?
In mijn praktijk besteed ik veel aandacht aan het ouderschapsplan waarin u, ook in overleg met uw kinderen, belangrijke zaken voor de toekomst vastlegt. De onderwerpen verschillen per situatie.
De volgende afspraken komen in elk geval aan de orde:
- Hoe wilt u in de nieuwe situatie de zorg- en opvoedtaken verdelen;
- Hoe gaat u elkaar informatie geven over uw minderjarige kinderen;
- Hoe worden de kosten voor verzorging en opvoeding van uw minderjarige kinderen geregeld (kinderalimentatie).
- Hoe zijn uw kinderen betrokken bij het ouderschapsplan.
- Wat gebeurt er als een van u beiden verder weg wil gaan verhuizen.
- Hoe vaak wilt u met elkaar dit ouderschapsplan gaan evalueren.
Het lijkt misschien veel, maar ik help u stapsgewijs afspraken te maken over alle punten die bij u van belang zijn!
Hoe vertel je kinderen over de scheiding?
Voor kinderen komt een scheiding hard aan. De praktijk leert dat het voor kinderen een stuk eenvoudiger wordt als hun ouders goede afspraken maken in een ouderschapsplan. Voor het zover is, vertelt u vaak al aan uw kinderen dat u besloten heeft uit elkaar te gaan.
Tips
- Vertel de kinderen samen dat u heeft besloten uit elkaar te gaan.
- Geef de ander niet de schuld. De kinderen hoeven niet precies de reden van de scheiding te kennen.
- Leg de kinderen uit dat zij absoluut geen schuld hebben aan de scheiding.
- Vertel je kinderen dat papa en mama niet meer verliefd op elkaar zijn. Het is belangrijk uit te leggen dat de verliefdheid tussen partners over kan gaan, maar de liefde tussen een ouder en een kind niet!
- U gaat samen nadenken hoe de toekomst eruit gaat zien. Vertel de kinderen dat ook. Geef ook aan dat er afspraken gemaakt gaan worden over hoe de zorg verdeeld gaat worden en dat dit vastgelegd wordt in een ouderschapsplan. Ook de mening van de kinderen wordt hierin meegenomen, voordat hier definitief beslissingen over genomen worden. Ook dat kunt u de kinderen best al vertellen.
Meer tips vindt u op de pagina downloads onder het kopje kinderen
Tips voor kinderen als ouders gaan scheiden
- Laat ze weten dat jij ook van hen houdt, maar dat het ruziemaken in jouw bijzijn moet stoppen. Dat voelt niet veilig. Zeg of schrijf dit aan je ouders. Stuur ze bijvoorbeeld allebei dezelfde mail, whatsapp of sms.
- Bedenk dat je ouders ooit verkering met elkaar hadden en dat de scheiding vooral daarover gaat. Dat het uit is. Scheiden doe je niet vanwege de kinderen. Die doen niets verkeerd. Het is niet jouw schuld. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor hun beslissingen.
- Zoek iemand om mee te praten. Een coördinator of meester/leraar op school, een moeder van een vriendje, een coach of een oom of tante. Je hebt een maatje nodig om mee te overleggen. Praten helpt.
- Probeer tijd alleen met je moeder of vader te vinden en vraag hem of haar eens hoe zij waren als kind. Als ze luisteren, kun je uitleggen hoe vervelend je het vond als zij lelijke dingen zeggen over de ander, je vader of je moeder. Dat je daardoor nooit meer zin hebt om iets aan hen te vertellen over jezelf. Blijf praten of mailen met je ouders.
- Maak een schema voor op de ijskast. Zet daarin duidelijk wanneer jij bij je vader of je moeder bent, wanneer je training is en wie je komt ophalen. Dit helpt als er gewisseld moet worden of als je een feestje hebt en dus niet of later komt. Denk vooruit!
Gea over Knigge Mediation
“Goede en deskundig begeleiding van Knigge Mediation en zeker het aan raden bij conflictoplossing bij privé problemen.”
Erwin over Knigge Mediation
“Monique neemt de tijd voor beide partners en heeft een luisterend oor voor beide partners om samen tot een goede scheiding te komen. “
Neem vrijblijvend contact op
Ik help u graag verder