Ik wil het beste voor mijn kinderen!

Alle ouders die bij mij komen om hun scheiding te regelen, zeggen dat ze het beste willen voor hun kinderen. Dat is fijn, want ook ik vind dat het belang van de kinderen voorop moet staan en dat ouders soms hun eigen ego en conflicten even aan de kant moeten zetten in het belang van het kind.

Toch blijken kinderen in de praktijk vaak last te hebben van dingen. Onderstaand een lijst welke door kinderen is opgesteld en die elke gescheiden ouder ter harte zou moeten nemen en wellicht hier nog eens nieuwe afspraken over zou kunnen maken.

  • Heen en weer. Met je spullen heen en weer sjouwen tussen twee huizen is vaak best lastig, vooral als er weer eens wat vergeten wordt.
  • Vaste plek. Regelmatig komt het voor dat kinderen dingen niet mogen meenemen van papa naar mama of andersom. Vooral als het gaat om iets dat een kind graag elke dag gebruikt, dan is dat voor het kind niet prettig.
  • Voor kinderen is het heel vervelend om de boodschapper te zijn tussen hun ouders. “kun jij even …. tegen je vader zeggen” of “zeg even tegen je moeder dat ze … niet moet vergeten.
  • Slecht praten over elkaar. Dat jullie elkaar niet meer aardig en lief vinden begrijpen kinderen nu wel! Maar probeer geen slechte dingen over de andere ouder te zeggen waar de kinderen bij zitten. Dat is kwetsend en bovendien voelt het voor een kind alsof het ook wat over hem/haar zegt. Stop ermee!
  • Kiezen. Laat kinderen niet kiezen waar ze de feestdagen, verjaardagen etc. doorbrengen. Bij elke keuze zullen ze bang zijn de andere ouder te kwetsen. Het liefst zouden ze de dagen, vooral hun verjaardag, met z’n allen doorbrengen.
  • Andere regels. Het is verwarrend als er bij beide ouders andere regels zijn over spelen, huiswerk of uitgaan. Logisch dat het niet helemaal gelijk is, maar een beetje overeenkomst is overzichtelijker voor een kind.

Ouderschapsplan

Toen jullie uit elkaar gingen hebben jullie waarschijnlijk een ouderschapsplan opgesteld. De afspraken waren vast heel goed op dat moment, maar na een bepaalde periode veranderen er zaken in je eigen leven en in dat van je kind. Een kind van 3 heeft andere behoeftes dan een kind van 12! Daarom kan het vaak helemaal geen kwaad om nog eens samen om tafel te gaan en te kijken welke afspraken goed lopen en welke afspraken aangepast en verbeterd zouden kunnen worden. Betrek je kind hier ook bij! Niemand weet beter dan hij of zij of bovenstaande aandachtspunten (of hele andere) spelen en of hier dus wat aan veranderd zou moeten worden.